matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka. Proszę o poradę
a:
Próbowałem przez części i nie umiem. ∫x
2
*2
x
dx. Proszę o pomoc/ wskazówkę. Pozdrawiam.
8 kwi 11:57
Braun:
przez części
8 kwi 11:57
J:
1
dwukrotnie przez części: v' = 2
x
v =
2
x
ln2
u = x
2
u' = 2x
8 kwi 12:03