matematykaszkolna.pl
rachunek prawdop. 5-latek: Witam. Probuje pojac rachunek prawdopodobieństwa (nie lubie tego dzialu) no ale może go polubię emotka Zadanko W klasie mającej N uczniów przydzielono dwa miejsca na wycieczke zagraniczna . Rzucono losy o to kto ma pojechać . Opisz zbior zadarzen elementarnych . Ile ich jest ? Jeśli można to w miare dokładnie wytlumaczyc tak jak dla przedszkolaka . dziekuje
8 kwi 09:51
irena_1: Zbiór wszystkich zdarzeń to zbiór złożony ze wszystkich 2−elementowych podzbiorów zbioru N−elementowego.

nawias
N
nawias
nawias
2
nawias
 N(N−1) 
Tych zdarzeń jest
=

2 
Inaczej− jedno z miejsc przyznajemy jednej z N osób, a drugie− jednej z (N−1) pozostałych. Ale− ponieważ kolejność nie jest istotna, więc iloczyn N(N−1) dzielimy przez 2
8 kwi 10:06
5-latek: Serdeczne dzięki emotka
8 kwi 10:10
J: Cześć emotka Kombinacje dwuelementowe zbioru N elementowego

nawias
N
nawias
nawias
2
nawias

IΩI =

Oznaczmy uczniów: A,B,C,D,E, .......N {A,B} , {A,C} , {B,F} ..... itd...
8 kwi 10:12
5-latek: Czesc J emotka To jest początek tego (mam ksiazke Wielawa Szlenka dla szkoły sredniej i może cos pojme
8 kwi 10:15
5-latek: Wiec ze swojej książki do 2 klasy technikum ( muszse wrocic do elementow kombinatoryki . Trudno . Wroce
8 kwi 10:19
Braun: Zaraz napiszę Ci jak masz się uczyć rachunku: 1. Bardzo dobrze kombinatoryka ! 2. Prawdopodobieństwo klasyczne. 3. Definicja prawdopodobieństwa Kołmogorowa. 4. Prawdopodobieństwo zależne i warunkowe. 5. Prawdopodobieństwo całkowite. 6. Twierdzenie Bayesa. 7. Drzewko stochastyczne. 8. Schemat Bernoulliego. 9. Zmienne losowe dyskretne. 10. Ciągłe zmienne losowe. 11. Dwuwymiarowe zmienne losowe. Nie opanowałeś poprzedniego etapu, NIE MASZ PRAWA PRZECHODZIĆ DO NASTĘPNEGO, nie wolno skakać po materiale czyt. (trochę tego trochę tego) bo zamęt nie wyszedł nikomu na dobre Powodzenia !
8 kwi 11:50
Steefler: Braun, wszystko się zgadza ale nasz program " Matura 2015" połowy rzeczy nie przewiduje z tego co tutaj wypisałeś. Sam mam problemy z prawdopodobieństwem dlatego że z każdego punktu który wypisałeś jest po 5−10 zadań, czyli nic. I tak jest z większością zbiorów gdzie na dodatek się zadania powtarzają.emotka
8 kwi 13:07
5-latek: dziekuje emotka mam takie tematy w tej książce do kalsy 4 liceum ogolnoksztalcacego i technikum 1. Pojecie zdarzenia 2. Pojecie prawdopodobieństwa 3 Prawdopodobienstwo warunkowe Niezaleznosc zdarzeń 5 Schemat bernuoulleigo Zmienna losowa 7. Prawo wielkich liczb bernoulleiego
8 kwi 13:08
5-latek: Kolego Steefler czesc . Zakup sobie ksiazke Stanislaw Slowikowski Zbior zadań z rachunku prawdopodobieństwa dla szkol średnich np. masz http://allegro.pl/zbior-zadan-z-rachunku-prawdopodobienstwa-i5053754474.html (mam go
8 kwi 13:13
Braun: Ale ja nie piszę dla maturzystów, bo oni mnie nie interesują. Ja przedstawiłem program rachunku prawdopodobieństwa dla studentów uczelni technicznych.
8 kwi 15:26
kyrtap: Braun dzięki emotka
8 kwi 15:34
Braun: ?
8 kwi 15:38
kyrtap: jak nauczyć się rachunku krok po kroku emotka
8 kwi 15:41
Braun: emotka
8 kwi 15:41