zadanie
onka: Bardzo proszę o wyjaśnienie rozwiązania . DZIĘKUJĘ
W układzie współrzędnych dane są punkty :A=(−2;3) , B=(6;2), C=(2;9) Zrób rysunek i oblicz;
a)długość wektora AB
b) wierzchołek D równoległoboku ABCD
1 gru 10:43
kalafiorowa: a) aby obliczyć długość wektora AB wystarczy zastosować wzór: |AB|=
√(xb−xa)2+(yb−ya)2 powinno ci wyjść
√65
b) zapisujesz wzór na długość wektora CD i prównujesz z długością wektora AB które wyliczyłeś w
punkcie a). następnie zapisujesz wzór na długość wektora AD oraz BC i porównujesz ze sobą. W
ten sposów wyliczysz x
d oraz y
d czyli współrzędne punktu D
mam nadzieje, że pomogłam
1 gru 12:13
Bogdan:

A = (−2; 3), B = (6; 2), C = (2; 9), D = (x
D, y
D)
Wektory AD i BC są równe, stąd [x
D + 2, y
D − 3] = [−4, 7]
x
D + 2 = −4 i y
D − 3 = 7
x
D = −6 i y
D = 10
1 gru 12:21