Oblicz całkę
Mariusz: Jak policzylibyście całkę
Ja mam pomysł jednak programy takie jak Maple nie potrafią po zróżniczkowaniu tego uprościć
8 kwi 08:51
PW: ∫fg' = fg − ∫f'g,
| | 1 | |
u nas f(x) = lnx oraz g'(x) = |
| , to znaczy g(x) = arctgx. |
| | 1+x2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫lnx |
| dx = (lnx)(arctgx) − ∫ |
| · |
| dx, |
| | 1+x2 | | x | | 1+x2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | x | |
a ponieważ |
| · |
| = |
| − |
| , dokończenie nie sprawi kłopotu. |
| | x | | 1+x2 | | x | | 1+x2 | |
8 kwi 15:50
J:
| | 1 | |
oj sprawi ....  = lnxartgx − ∫ |
| arctgxdx ...  |
| | x | |
8 kwi 15:52
J:
@
PW ... źle rozpisałeś tą całkę
8 kwi 15:57
PW: A licho weźmie ...życzeniowo. W takim razie nie mam koncepcji.
8 kwi 16:01
b.: Całki nieoznaczonej się raczej nie policzy, choć pewnie można ją wyrazić przez funkcje
specjalne. A może masz jednak do policzenia całkę oznaczoną, np. od 0 do ∞?
8 kwi 16:08
Mariusz: | | 1 | |
Ja rozłożyłem ułamek |
| na sumę |
| | 1+x2 | |
a następnie skorzystałem z własności logarytmu
Nie obyło się jednak bez zespolonych i jak kolega wyżej zauważył funkcji specjalnych
8 kwi 20:27
Mariusz: | | 1 | |
Ja rozłożyłem ułamek |
| na sumę |
| | 1+x2 | |
a następnie skorzystałem z własności logarytmu
Nie obyło się jednak bez zespolonych i jak kolega wyżej zauważył funkcji specjalnych
8 kwi 20:27
b.: Swoją drogą ciekawe, że całkę od 0 do ∞ można dość łatwo policzyć i wynosi ona 0.
8 kwi 21:09