Wyznaczyć wzór ogólny ciągu geometrycznego.
Madzialena_18: Wyznacz wzór ogólny nieskończonego zbieżnego ciągu geometrycznego, w którym pierwszy wyraz jest
równy 6, a suma wszystkich wyrazów tego ciągu stanowi 1/8 sumy ich kwadratu.
Nie mam pomysłu jak sie za to zabrać..
8 kwi 01:21
Martiminiano: | | a1 | |
Skoro nieskończony ciąg geometryczny jest zbieżny to ma sumę S= |
| |
| | 1−q | |
a
1=6
S'=a
12+a
22+...a
n2=a
12+a
12q
2+a
12q
4+...+a
n2
| | a12 | |
Iloraz w tym ciągu jest równy q2 i ma on sumę S= |
| |
| | 1−q2 | |
8S=S'
Masz a
1, by wyznaczyć wzór ogólny potrzebujesz jeszcze iloraz, który z tego równania
wyliczysz.
Pamiętaj, że |q|<1
8 kwi 01:40
Martiminiano: Błąd się wkradł
Więc
8 kwi 01:43
Martiminiano: Wybacz, za pierwszym razem jednak było dobrze. Za dużo już tych zadań dzisiaj...
48−48q
2=36−36q
−48q
2−36q+12=−
−4q
2−3q+1=0
Δ=25
q
1=..... q
2=...... jedno odrzucasz i piszesz wzór ogólny
8 kwi 01:50
Martiminiano: Jeszcze błąd przy przenoszeniu na drugą stronę.
−4q
2+3q+1=0
Δ=25
| | 1 | |
q1=1 (odrzucasz, bo |q|<1) q2=− |
| |
| | 4 | |
8 kwi 01:57
Madzialena_18: Ogromnie dziękuję, wszystko już jest jasne

A pomyłki o też porze to chyba normalne
8 kwi 02:03
Martiminiano: Jeśli tylko jestem w stanie, to zawsze chętnie służę pomocą
8 kwi 02:04