tryg
Prezesik: Dla każdego α suma cosα + cos3α jest równa
A. 2cos4α
B. 2cosαcos2α
C. sinαcos2α
D. 2sinαcos2α
Trygonometria to dział który najsłabiej póki co ogarniam : /
8 kwi 00:24
YushokU: Zachęcam do obejrzenia tablic

To zadanie jest chyba z arkusza jakiegoś(dobrze kojarzę?) także może zamiast nich zerknij do
zbioru zadań na dział trygonometria?
8 kwi 00:27
Prezesik: to właśnie ze zbioru jest
8 kwi 00:28
8 kwi 00:32
YushokU: pykło?
8 kwi 00:34
Prezesik: właśnie niezbyt, widziałem te wzory już wcześniej i takie coś mi wyszło
cosα+cos3α = 2cos α+3α/2 cos α−3α/2 = 2cos 2α * cos −α/2
ale dalej slabo wyglada ;<
8 kwi 00:39
YushokU: Pomyśl o tym tak, że:
a+b=b+a
Bo tak to robi Ci się niepotrzebny problem, czyli ten "−"
8 kwi 00:42
YushokU: czyli cos3α+cosα=2cos2αcosα
8 kwi 00:44
Prezesik: 2cos 2α * −cos α/2 ?
8 kwi 00:44
YushokU: z tamtego też by wyszło bo wiedząc, że cosinus jest funkcją parzystą możemy przekształcić
cos(−α) na cosα, ale dlaczego by nie ominąć tej jednej linijki w rozwiązaniu?
8 kwi 00:45
YushokU: 1−3=−2, a nie −1
8 kwi 00:46
Prezesik: achh te bledy rachunkowe

kurcze czyli nawet blisko bylem rozwiazania

dzieki
8 kwi 00:50
YushokU: proszę
8 kwi 00:57