ciagi
Prezesik: W pewnym ciągu arytmetycznym suma trzeciego i szóstego wyrazu wynosi 3,5. Suma ośmiu
początkowych tego ciągu jest równa
A. 10,5
B. 12
C. 14
D. 24
a3+ a6 = 3,5
a1+ 2r + a1 +5r = 2a1 +7r
2a1 + 7r = 3,5
i co dalej
7 kwi 23:40
YushokU: Spójrz na wzór na sumę ciągu i skojarz
7 kwi 23:42
Qulka: C.
7 kwi 23:46
7 kwi 23:46
Prezesik: hmm
nie sądziłem, że to aż takie proste O.o
7 kwi 23:46
YushokU:
7 kwi 23:47
Qulka: jak każde testowe, a szczególnie maturalne
7 kwi 23:49
Eta:
7 kwi 23:51
7 kwi 23:52
YushokU: Dla mnie zamknięte i z kodowaną odpowiedzią są zawsze najtrudniejsze

6% bite w każdym arkuszu przynajmniej xD
7 kwi 23:54