| 8 | ||
cosα= | . Oblicz wysokość tego ostrosłupa. | |
| 17 |
| R | 1 | |||
cosα= | , R= | *10=5 | ||
| a | 2 |
| 8 | 5 | ||
= | |||
| 17 | a |
| 85 | ||
a= | ||
| 8 |
| 85 | ||
H2=( | )2−52 | |
| 8 |
| 3 | ||
H=9 | ||
| 8 |
| 3 | ||
w odp. jest 3 | ||
| 4 |
ściany są pochylone po jednakowym kątem a nie krawędzie
a = 6
b = 8
c = √a2+b2 = 10
| a*b | 1 | |||
Pp = | = | r(a+b+c) | ||
| 2 | 2 |
| 8 | ||
cosα = | ||
| 17 |
| 15 | ||
sinα = √1−cos2α = | ||
| 17 |
| sinα | 15 | |||
tgα = | = | |||
| cosα | 8 |
| H | 15 | ||
= tgα = | |||
| r | 8 |
| 15 | ||
H = | = 334 | |
| 4 |