stereometria
Marta: Pomóżcie proszę
r
3 =
9000√3−jak z tego mam wyliczyć r
1 gru 10:24
Mateusz: czysta algebra jka jest kolejnosc wykonywania działan najpierw wykonujemy działania w nawiasach
ale my tu nie mamy nawiasów więc potem jest potęgowanie ale chcemy r = a nie r
3 = po
| | 9000 | |
potęgowaniu jest pierwiastkowanie czyli r = 3√ |
| tu ma byc całe wyrazenie pod |
| | √3 | |
pierwiastkiem
1 gru 10:45
Marta: no tak ale jak to wyciągnąć spod pierwiastka da się

bo ja później muszę jeszcze policzyć
tworzącą stożka i pole boczne a z takim pierwiastkiem to nie dam rady
1 gru 11:14
AS: Posłużyć się kalkulatorem i wydusić guzikami.
1 gru 11:28
Marta: dzięki

czy to będzie ~20
√3
1 gru 11:34
Marta: czy może 20,8
√3 
w ogóle to chodzi o to zadanie 1,
https://matematykaszkolna.pl/forum/28080.html
tylko tu podałam objętość stożka 100 π a to powinno być 1000π, czy wszystko do momentu
obliczania r będzie tak samo

czy ktoś może to sprawdzić i mi pomóc rozwiązać zadanko do
końca
1 gru 11:50
Bogdan:
O które zadanie chodzi, ze stożkiem, czy z ostrosłupem ?
1 gru 12:07
Marta: ze stożkiem te 1 tam zrobiłam błąd bo napisałam że pole stożka wynosi 100π a powinno być 1000π
1 gru 12:12
Marta: nie pole tylko objętość sorki
1 gru 12:13
1 gru 12:15