to ma byc układ rownan , chodzi mi o tok rozwiazania obojetnie jaka metoda
Synia: | 27 | | 18 | | 468 | |
| *x1− |
| *x2+ |
| =0 |
| EJ | | EJ | | EJ | |
| −18 | | 27 | | 540 | |
| *x1+ |
| x2− |
| =0 |
| EJ | | EJ | | EJ | |
1 gru 09:50
AS: Nie wiem co oznacza EJ −
W obu równaniach mnoże stronami przez EJ
27*x1 − 18*x2 = −468 | :9
−18*x1 + 27*x2 = 540 | :9
3*x1 − 2*x2 = −52 |*3
−2*x1 + 3*x2 = 60 |*2 stosuję metodę przeciwnych współczynników
9*x1 − 6*x2 = −156
−4*x1 + 6*x2 = 120 stronami dodaję
5*x1 = −36 ⇒ x1 = −36/5
Z równania pierwszego
2*x2 = 3*x1 + 52 ⇒ 2*x2 = 3*(−36/5) = 52 ⇒ 2*x2 = −108/5 + 260/5
2*x2 = 152/5
x2 = 76/5
Odp. x1 = −36/5 , x2 = 76/5 ewentualnie
| | −36 | | 76 | |
x1 = |
| , x2 = |
| |
| | 5EJ | | 5EJ | |
1 gru 10:45
synia: Swietnie dziekuje, liczyłam roznymi metodami i nie wiem dlaczego mi nie wychodziło

Super
1 gru 11:55
synia: A moze liczysz zadania z mechaniki

?
1 gru 12:00
AS: Tylko jakie?
1 gru 12:28
synia: metoda sił, rama
1 gru 12:57
AS: Konkretne przykłady
1 gru 13:03
synia: i jak bedzie mozliwosc czy raczej nie

1 gru 13:09
Mateusz: To zadanie z tym układem to własnie jedno z tych zadan

czyli sposób rozwiązywania zadan np
metodą siły bo pamiętam ze studiów to oznaczenie Ej
1 gru 13:12
synia: oznaczenie EJ tak to jest sztywnosc akurat ja w swoim zadaniu mam EJ=const. To zadanie z tym
układem to tylko czesc tego zadania. Wazne sa rowniez wykresy, ale tym bym sie zajęła, jkos.
Kozystam z rownan Maxwella− Mohra i Wereszczagina− Mohra..
1 gru 13:26
AS: raczej nie
1 gru 14:24