W worku umieszczono 7 kul ponumerowanych cyframi od 1 do 7. Losujemy kolejno 2 k
Iza : W worku umieszczono 7 kul ponumerowanych cyframi od 1 do 7. Losujemy kolejno 2 kule, ich numery
zapisujemy jako kolejne cyfry
liczby dwucyfrowej.
a) ile liczb PARZYSTYCH możemy w ten sposób otrzymać, jesli po każdym losowaniu kulę wrzucamy z
powrotem do worka?
b) ile liczb PARZYSTYCH możemy w ten sposób
otrzymać, jeśli po losowaniu kula nie wraca do worka?
7 kwi 21:47
Janek191:
Cyfry nieparzyste: 1 , 3,5,7
Cyfry parzyste: 2 , 4, 6
a)
x y
za x wstawiamy jedną z 7 cyfr a za y jedną z cyfr 2 , 4, 6
Mamy 7*3 = 21 liczb
b)
Mamy: n p lub p p
4*3 + 3*2 = 12 + 6 = 18 liczb
7 kwi 22:03