jw.
gosc: Jak policzyć kolejne liczby?
1.Wyznacz liczbę naturalną dwucyfrową n, wiedząc że iloraz liczby n przez sumę cyfr wynosi 7.
10y+x=7(y+x)
10y−7y=7x−x
3y=6x
y=2x
Czyli po dalszym wyliczeniu wyjdzie 21, ale w odpowiedziach są jeszcze takie liczby jak 42, 63
i 84. Jak je wyliczyć?
7 kwi 21:44
Janek191:
y = 2 x
Za x wstawiasz 1 lub 2 lub 3 lub 4 , a y będzie się równać 2 lub 4 lub 6 lub 8
7 kwi 21:52
PW: Podstawiać za y i x liczby zapisane kolejnymi cyframi (y musi być równe 2x), czyli 4 i 2, 6 i 3
oraz 8 i 4. Innych nie ma.
7 kwi 21:54
gosc: Dobra, rozumiem. Dzięki wielkie!
7 kwi 21:56