Sprawdzi ktoś czy dobrze
asa: Wyznacz dziedzinę wyrażenia w(x)=√16−x2x3 + 4x2 −9x −36
wyszło mi że x∊ (−4,4> \ {−3,3}
7 kwi 21:42
asa: w(x)= √16−x2x3 + 4x2 −9x −36 teraz lepiej widać
7 kwi 21:44
Metis: ... tak samo.
Zapisz z dużym U.
7 kwi 21:44
asa: | | √16−x2 | |
wyznacz dziedzinę wyrażenia w(x)= |
| o faktycznie zadziałało |
| | x3 + 4x2 −9x −36 | |
7 kwi 21:45
Metis: D: 16−x2≥0 i x3+4x2−9x−36≠0
16−x2≥0
Zauważ, że 42=16, wzór skróconego mnożenia, parabola i odczytujesz
x3+4x2−9x−36≠0
Rozwiąż.
7 kwi 21:49
asa: no i wyszło mi wyszło mi że x∊ (−4,4> \ {−3,3}
7 kwi 21:51
asa: tylko nie wiem czy dobrze
7 kwi 21:51
Metis: Źle.
7 kwi 21:53
asa: czemu
1) 16−x2≥0
4≥x lub x≥−4
2)x2(x+4)−9(x+4)=0
(x−3)(x+3)(x+4)=0
czyli z dziedziny wyrzucam −4,−3,3
7 kwi 21:55
asa: ?
7 kwi 22:06
Metis: Tak, czyli:
D:R−{−4,−3,3} ...
7 kwi 22:07
asa: ale z pierwszego wiem ze x∊≤−4,4≥ dla pozostałych są mniejsze od 0
7 kwi 22:10
Metis: Przepraszam, zapomniałem że tam mamy pierwiastek juz poprawiam.
7 kwi 22:15
asa: Czyli jednak ok
7 kwi 22:20
Metis: 1) −4≤x≤4 czyli odrzucamy zbiór takich x że x∊(−
∞,−4) U (4, +
∞)
2) x≠−4 i x≠−3 i x≠3
Czyli dziedziną są wszystkie liczby rzeczywiste z wyjątkiem x∊(−
∞,−4) U (4, +
∞) i x≠−4 i x≠−3 i
x≠3
Czyli x∊R: −4<x<−3 v −3<x<3 v 3<x≤4
Twoja odpowiedź
7 kwi 22:23