pomocy!!
paulina: Dany jest układ równań z dwiema niewiadomymi x i y:
| ⎧ | bx−y=ac2 | |
| ⎩ | (b−6)x+2by=c+1 |
|
Podaj takie wartości a, przy których dla każdego b istnieje takie c, że układ ma przynajmniej
jedno rozwiązanie.
7 kwi 21:20
paulina: wie ktoś jak się zabrać do takiego zadania?
7 kwi 21:33
Janek191:
Pomnóż I równanie przez 2b i dodaj do II .
7 kwi 21:40
paulina: wychodzi (2b2+b−6)x=2abc2+c+1 niestety nie mam pojęcia co dalej
7 kwi 21:56
Janek191:
Wylicz z tego x
7 kwi 22:14
paulina: tzn. jak?
7 kwi 22:27