matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz tga
Misaki:
Mam pytanko do uperwnienia mojego rozumowania
Jeśli cosα=
√
5
/2 a sinα=1/4 to powinnam podnieść cos do 4 w mianowniku? Potrzebuję tgα
7 kwi 21:10
Janek191:
sin α
1
√
5
1
2
1
√
5
tg α =
=
:
=
*
=
=
cos α
4
2
4
√
5
2
√
5
10
7 kwi 21:16