Rozwiąż nierówność:
Help :
x4 − 4x2 − 45 = 0
7 kwi 20:35
Ja: A jest to równanie
Podstaw x2=t i licz
7 kwi 20:44
Help : temat to funkcja kwadratowa
na necie jest jakieć własnie z t ale nic nie kapuję
7 kwi 20:46
Help : mam to potraktować że a ≠0
Δ >0
7 kwi 20:47
Ja: t2−4t−45=0 i teraz oblicz Δ t1 i t2 czekam
7 kwi 20:48
Metis: x4−4x2−45=0
Po pierwsze to równość.
Po drugie to raczej zadanie z tematu wielomianów.
Podaj pełne polecenie.
7 kwi 20:49
Ja: a=1
7 kwi 20:49
Help : Δ =96
a x1=4− pierwiastek 96 dziele to na 2
7 kwi 20:57
Help : temat Działu: Równania prowadzące do równań kwadratowych
temat zadania : Rozwiąż równanie
7 kwi 20:59
Ja: Δ=b2−4*a*c=(−4)2−4*1*(−45)=
7 kwi 21:16
Bogdan:
bez t i Δ:
x4 − 4x2 − 45 = 0 ⇒ x4 − 4x2 + 4 = 45 + 4 ⇒ (x2 − 2)2 = 49
x2 − 2 = −7 ⇒ x2 = −5 sprzeczność
lub
x2 − 2 = 7 ⇒ x2 = 9 ⇒ x = −3 lub x = 3
7 kwi 21:21
Help : Dzięki wielkie
7 kwi 21:32