W worku umieszczono
donutella : Bardzo prosze o pomoc nie wiem jak się do tego zabrać. Jest już na forum podobne zadanie ale
bez licz parzustach.
W worku umieszczono 7 kul ponumerowanych cyframi od 1 do 7. Losujemy kolejno 2 kule, ich numery
zapisujemy jako kolejne cyfry
liczby dwucyfrowej.
a) ile liczb PARZYSTYCH możemy w ten sposób otrzymać, jesli po każdym losowaniu kulę wrzucamy z
powrotem do worka?
b) ile liczb PARZYSTYCH możemy w ten sposób
otrzymać, jeśli po losowaniu kula nie wraca do worka?
7 kwi 20:31
Anuś: Numery kul:{1,2,3,4,5,6,7} W liczbie obie cyfry będą parzyste:{2,4,6} . IAI=3*3=9, Zbiór
B−ostatnia
cyfra jest parzysta. IBI=4*3=12 Przypadek a− 21 liczb parzystych.P
Przypadek b:z kul o numerach {2,4,6} mamy 3 możliwości ,losując drugą kulę pozostało tylko dwie
możliwości. IAI=3*2=6, Zbiór B −LICZBA parzysta :NP
IBI=4*3=12.Suma :6+12=18
8 kwi 18:51
Anuś: Numery kul:{1,2,3,4,5,6,7} W liczbie obie cyfry będą parzyste:{2,4,6} . IAI=3*3=9, Zbiór
B−ostatnia
cyfra jest parzysta. IBI=4*3=12 Przypadek a− 21 liczb parzystych.P
Przypadek b:z kul o numerach {2,4,6} mamy 3 możliwości ,losując drugą kulę pozostało tylko dwie
możliwości. IAI=3*2=6, Zbiór B −LICZBA parzysta :NP
IBI=4*3=12.Suma :6+12=18
8 kwi 18:52