jw.
gosc: Jak obliczyć ten z pozoru prosty przykład?
| | √5−2 | | √5+2 | |
Dane są liczby: a= |
| , b= |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | a*b | |
b) zapisz liczbę |
| w postaci potęgi liczby 2 |
| | a−b | |
| | √5 | |
c)sprawdź, czy |a2−b2|= |
| |
| | 2 | |
7 kwi 20:00
gosc: Nikt nie pomoże? : (
7 kwi 20:15
PW: a) Dzielenie to mnożenie przez odwrotność. Czwórki się skrócą, dalej usunąć niewymierność z
mianownika − wynik dzielenia jest całkiem łatwy. Odjąć jedynkę i popatrzeć − czy wynik jest
dodatni, czy ujemny (od tego zależy wartość bezwzględna)
7 kwi 20:29
gosc: W a) wyszło |8−4√5| <0, czyli opuszczają wartość bezwzględną będzie 4√5−8
a jak zrobić przykład c)?
7 kwi 20:36
PW: Źle o tym opowiadasz.
8 − 4√5 < 0,
a więc
|8 − 4√5| = 4√5 − 8.
c) Sprawnie pójdzie, gdy zastosujemy wzór a2−b2 = (a−b)(a+b).
7 kwi 20:46
gosc: A przykład b)? W odpowiedziach jest 2−2, a mi wychodzi −2−2
7 kwi 21:00
gosc: 2−2 −2−2
7 kwi 21:01
PW: ab jest na pewno dodatnie, zaś a−b jest na pewno ujemne. Iloraz musi być ujemny.
7 kwi 21:06
gosc: czyli to w odpowiedziach jest błąd, dzięki za pomoc
7 kwi 21:09