jak wyżej
proszę o pomoc: | | √5−2 | | √5+2 | |
Dane są liczby: a= |
| , b= |
| |
| | 4 | | 4 | |
Oblicz:
jak to policzyć?
7 kwi 19:27
proszę o pomoc: Te 4 w mianowniku wszystko utrudniają..
7 kwi 19:30
52: | a | | √5−2 | | √5+2 | | √5−2 | | 4 | |
| = |
| : |
| = |
| * |
| =... ? = ...? (Pamiętaj o |
| b | | 4 | | 4 | | 4 | | √5+2 | |
usunięciu niewymierności)
7 kwi 19:32
proszę o pomoc: Wyszło 9−4√5, czyli jak odejmę od tego 1, to wyjdzie 8−4√5. Mogę to teraz skrócić przez 2,
żeby wyszło 4−√5?
7 kwi 19:38