afs
msp: Wewnątrz trójkąta równobocznego o boku długości 100√3 wybrano punk K taki, że jego odległość
od dwóch boków trójkąta są równe 19 i 8. Oblicz odległość punktu K od trzeciego boku.
7 kwi 19:10
Janek191:
27 + x = 150
x = 123
======
Korzystamy z wzoru
x + y + z = h
=========
7 kwi 19:24
msp: | | √3 | |
z czego został wzięty ten |
| |
| | 2 | |
7 kwi 19:31
msp: już wiem, ale co to za wzór x + y + z =h?
7 kwi 19:32
Janek191:

Suma odległości dowolnego punktu P leżącego wewnątrz Δ równobocznego
od jego boków jest równa wysokości tego Δ.
x + y + z = h
7 kwi 20:11