ciągi
aleksandra: Bardzo proszę o wytłumaczenie krok po kroku tego zadania.
Ciąg (a,b,c) jest rosnącym ciągiem geometrycznym i a+b+c=28 , zaś ciąg (a,b,c−4) jest
arytmetyczny.Oblicz a,b,c.
Bardzo proszę o pomoc
7 kwi 18:56
Benny: b2=a*c
2b=a+c−4
a+b+c=28
a+c=28−b
2b=28−b−4
3b=24
b=8
a+c=20
a=20−c
64=(20−c)*c
64=20c−c2
c2−20c+64=0
Δ=400−256=144
c1=4 c2=16
a1=16 a2=4
7 kwi 19:04
Braun:
b2=ac
a+b+c=28
2b=a+c−4⇒a=2b−c+4
2b−c+4+b+c=28
3b=24
b=8
a=16−c+4
a=20−c
82=(20−c)*c
64=20c−c2
c2−20c−64=0
Rozwiązać równanie i uwzględnić warunki zadania.
=====================
7 kwi 19:04