Równania wielomianowe
Arek181: Mam takie równanie wielomianowe:
x8 + x4 − 2 = 0
Wprowadzam oznaczenie x4 = t i t ≥ 0
Otrzymuję równanie:
t2 + t − 2 = 0
Δ = 9
t1 = −2 nie spełnia założeń
t2 = 1
Czyli podsumowując x4 = t i t = 1 ⇒ x = −1 ∨ x = 1
Dobrze myślę?
7 kwi 18:50
daras: pieknie
tak
mi
pisz
Areczku <kiss>
7 kwi 19:09
Arek181: O co Ci chodzi daras bo nie rozumiem, zły zapis czy co?
7 kwi 19:25
Janek191:
Daras pewnie jest po kilku głębszych ?
7 kwi 19:27
Braun:
Dostanie bana na 24h to wytrzeźwieje
7 kwi 19:28
Arek181: Mógłby mi ktoś (trzeźwy)

pomóc z jednym z tych równań:
16x
3 − 28x
2 +4x + 3 = 0
6x
3 − 13x
2 + 9x − 2 = 0
Nie mam pomysłu jak się za nie zabrać oprócz żmudnego sprawdzania z twierdzenia o pierwiastkach
wymiernych
7 kwi 19:34
PW: 16x3 − 28x2 + 4x + 3 = 0
po podstawieniu 2x = t
staje się ładnym równaniem
2t3 − 7t2 + 2t + 3 = 0,
w którym pierwiastek t = 1 widać od razu.
7 kwi 19:39
daras: i co pomogło

to ćwierćnutowiec..
7 kwi 21:02
Metis: W końcu... po świętach
7 kwi 21:39