Tautologia
Patryk: Sprawdź czy jest tautologią wyrażenie:
a) w=[(p⇔q)⇔r]⇔[q⇔(p⇔r)]
b) w=[(p∧q)⇒]⇒[p∧(q⇒r)]
c) w=(p⇒q)⇒[(r∨p)⇒(r∨q)]
7 kwi 18:39
daras: sprawdziłem
7 kwi 18:48
Patryk: A powiedziałbyś jak to sprawdzić?
7 kwi 19:21
7 kwi 19:22
Patryk: Pierwszy podpunkt zrobilem i wyszło, że jest, a kolejne dwa mógłby ktoś rozpisać?
7 kwi 20:12
Patryk: Bo w tym linku co podałeś jest tylko p i q a w tych moich przykładach jest jeszcze r
7 kwi 21:33
Patryk: czy podpunkt b jest poprawny? Czy mogą być dwa znaczki ⇒ tak obok siebie?
7 kwi 22:00
Qulka: w b) jest błąd
8 kwi 09:20