.
Archy: Wyznacz wszystkie wartości parametru a, dla których równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań.
||x+2|−3|=a−x
7 kwi 18:35
Archy: dziękuję za rozwiązanie
7 kwi 22:31
kyrtap: wiesz jak zrobić czy pomóc?
7 kwi 22:32
7 kwi 22:33
Archy: wyszły mi takie wyniki takie jak w linku Qulki ale podad to: a=2x−1 oraz a=2x+5
7 kwi 22:41
Archy: rozwiązałem to właśnie jak zwykłą nierówność z modułem
7 kwi 22:42
Qulka: a ma być stałe więc nie funkcja x
7 kwi 22:49
Archy: aha dobra rozumiem, dzięki!
7 kwi 22:50
Archy: albo nie rozumiem
mamy takie coś np. x+2=a−x−3
więc dla a=2x+5 funkcja ma nieskończenie wiele rozwiązań
7 kwi 22:51
Qulka: nie

więc 2x=a−5 więc x=(a−5)/2 i ma 1 rozwiązanie dla x zależne jakie a wymyślisz
7 kwi 22:55
Archy: teraz już na pewno rozumiem
wielkie dzięki
7 kwi 22:57