matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trapez
Rokoko:
Oblicz miary kątów tego trapezu równoramiennego.
7 kwi 18:11
Janek191:
α + α + 90
o
+ α = 180
o
więc α = 30
o
zatem kąt rozwarty trapezu β = 90
o
+ 30
p
= 120
o
a kąt ostry 180
o
− 120
o
= 60
o
7 kwi 18:15