rownanie sin
marek19: Rozwiąż Równanie sin do potęgi 2 x −1/2sinx =0
7 kwi 17:52
Marek216: Żeby napisać do kwadratu trzeba dać ten nosek() i 2 (bezpośrednio za nim). Tobie się nie chce
przepisać a nam ma się chcieć rozwiązać ?
7 kwi 17:57
Marek216: Robisz np tak : wyciągasz sin x przed nawias. sinx(sinx−1/2)=0 ⇔sinx = 0 lub sinx = 1/2 Umiesz
to dalej rozwiązać czy ci pomóc jeszcze ?
7 kwi 17:59
Marek216: sinx = 0 ⇒ x=kπ gdzie k∊c
sinx = 1/2 ⇒ x = π/6 +2 kπ v x = 5π/6 + 2 kπ , k ∊c
7 kwi 18:01
marek19: Jeżeli to wszystko to dziękuję a co do pisowni to siedzę na tablecie i nie wiem jak znaki
wstawiać
7 kwi 18:08