największa wartość funkcji
girlol: Jak obliczyć największą wartość funkcji x4 −x6 dla x większego od 0?
7 kwi 17:50
girlol: up
7 kwi 18:04
PW: f(x) = x4(1−x2)
− widać, że na pewno nie będzie maksimum, gdy x > 1 (wartości funkcji są wtedy ujemne).
Wystarczy ograniczyć poszukiwania do x∊(1, 1).
Albo liczymy pochodną, albo korzystamy z nierówności między średnią arytmetyczną a
geometryczną.
7 kwi 18:33
PW: Poprawka: x∊(0, 1).
7 kwi 18:36
girlol: Czyli f'(x)=4x3−6x5= 2x3(2−3x2)=2x3(√2−x√3)(√2+x√3)
hm... coś chyba nie tak bo największa wartość powinna wyjść dla x= 1/2.
7 kwi 18:46
PW: Ale jak to rozumieć? Jeżeli teoria nie daje wyniku, który skądś tam znasz, to tym gorzej dla
teorii?
7 kwi 19:14