średnia prędkość
Ola: Turysta wspinał się na pewien szczyt górski. trasa którą miał do pokonania, wynosiła w jedną
stronę 7.5 km. Prędkość, z jaką turysta schodził ze szczytu była o 1km/h większa od prędkości
z jaką wchodził na szczyt. Oblicz prędkość wchodzenia, jeżeli wiadomo ze całkowity czas
wędrówki wynosił 8h.
7 kwi 17:37
daras: i jak zamierzasz sie zabrać za to zadanie ?
7 kwi 17:42
Ola: obliczyłam że średnia prędkośc to 1,875 km/h
7 kwi 17:51
daras: no i good
to teraz zaokraglij bo za dokładnie
7 kwi 17:57
Ola: i dalej nie mam pojęcia
7 kwi 17:57
daras: ale czy jeszcze pamiętasz co masz obliczyć

bo będzie 0 pktów
7 kwi 17:59
daras: Zastanów się jak zapiszesz to , że prędkość schodzenia była o 1 km/h większa ?
7 kwi 18:01
Ola: V1− prędkości wchodzenia
V2= V1+1 prędkość schodzenia
7 kwi 18:02
daras: bdb
7 kwi 18:04
daras: tylko nie ma sensu utrudniac sobie i tak baaardzo trudnego zadanka i mnożyć byty ponad miarę
patrz: brzytwa Ockhama
wiec : predkość wchodzenia − v
to prędkość schodzenia: v+1
7 kwi 18:05
Ola: i co dalej?
7 kwi 18:05
daras: Twoją niewiadomą jest to "V"
7 kwi 18:06
Ola: no tak
7 kwi 18:07
daras: teraz pytanie fundamentalne:
czy znasz wzór na prędkość w ruchu jednostajnym?
bo zakładamy, że turysta poruszał się ze stała prędkoscią
choć to nierealne
7 kwi 18:07
Ola: nie
7 kwi 18:09
Ola: v=s/t przecież
7 kwi 18:09
daras: bingo

to teraz podstaw
jaką drogę przebył

w jakim czasie

?
i masz
rozwiązane
7 kwi 18:11
Ola: ale nie mam czasu podanego przecież w jedną stronę
7 kwi 18:13
Ola: nie wiem jak to skończyć
7 kwi 18:13
daras: ale masz całkowity czas
7 kwi 18:18
daras: kończ waść wstydu oszczędź
7 kwi 18:18
daras: znaczy
aśćka
7 kwi 18:19
Ola: nie wiem jak
7 kwi 18:26
daras: a czego tak dokłądnie nie wiesz dziecinko ?
bo jesli wzoru nie znasz, to zajrzyj do uczonej książki = podrecznika,
który
leży
gdzies
zakurzony
pod łózkiem
albo
go
pies
zjadł
7 kwi 18:33
7 kwi 18:35
Ola: nie wiem jakie wartości podstawić do wzoru
7 kwi 18:36
imięlubnick:
V − prędkość wchodzenia
V+1 − prędkość schodzenia
s = 7,5
t − czas wchodzenia
8−t − czas schodzenia
s=vt, układ równań, delta i już.
8 kwi 11:45
darasBIS: musisz jej to dokładnie odbębnić bo ona nie wie co podstawić :
nie wie co to jest droga i czas i takie tam..
ja wysiadłem wczoraj właśnie po niej , bo jak ktoś nie umie przeczytać ze zrozumieniem dwu
zdań, to ...
ja mam zawał
8 kwi 13:36
darasBIS: PS> to się liczy bez Δ
dzieciaki z podstawówki liczą takie r−nia tylko bez tej skomplikowanej treści
8 kwi 13:38