Prawdopodobieństwo
Patryk: W dwóch urnach jest po n kul czarnych. Jak ulokować 2n kul białych w tych urnach aby
prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej przy losowaniu jednej kuli z losowo wybranej urny
było największe?
7 kwi 17:36
wmboczek: k=n
P=1/2(kn+k+2n−k3n−k)=1−2n23n2−k2+2kn
na dole f kwadratowa ma mieć MAX
7 kwi 17:59
Patryk: a nie MIN, skoro prawdopodobieństwo ma być największe?
7 kwi 18:33
wmboczek: kiepsko widać ale od 1 odejmujemy najmniejszy możliwy ułamek
7 kwi 18:39
Patryk: skąd się w ogóle wzięło to całe wyrażenie? I jeszcze jak sobie poprzemnażałem no to to pierwsze
nie równa się temu drugiemu
7 kwi 20:49
Patryk: skoro k=n to czemu w całym wyrażniu nie zamieniłeś n na k?
7 kwi 20:49
wmboczek: przez k oznaczam ile białych do pierwszej urny, dalej drzewko, wsp mianownik,
przekształcenia i analiza f. kwadratowej w mianowniku
7 kwi 22:48
Patryk: Ta funkcja w mianowniku to ma być funkcja zmiennej k czy n?
9 kwi 22:25
Patryk: ok wychodzi n=k
9 kwi 22:27