Geometria pomocy
Pio06: Witam, mam pewne problemy z działem, którego nie lubie, a mianowicie geometria.
W związku z tym mam kilka problemow.
1. W prostopadłościanie kwadratowym o krawędzi podstawy a=11 cm, wysokości h=7 cm. Oblicz kąt
nachylenia przekątnej prostopadłościanu do płaszczyzny jego podstawy.
2. W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym o boku długości a=6 cm i długości wysokości h=8
cm. Oblicz kąty:
a) chylenia przekątnej do płaszczyzny podstawy
b) między przekątną graniastosłupa, a ściana boczną
Mam rozwiązanie ze α=31°, β=43°, alfa nawet mi wyszła jak liczyłem, ale beta nie wiem
3. Oblicz pole figury powstałej przez obrót trójkata prostokątnego dookoła przeciwprostokątnej.
Przeciwprostokątna tego trójkata ma długość 10 cm, a jedna z przyprostokątnych 0,6 dm.
4. Z prostokątnej blachy o wymiarach 50dm x 40dm zwinieto powierzchnie walcową. Jaki jest kąt
nachylenia przekątnej przekroju osiowego tego walca do powierzchni podstawy.
Prosze o pomoc, geometria to nie moja dziedzina:(
7 kwi 17:28
Pio06: Pomoże ktoś?:(
7 kwi 17:52