matematykaszkolna.pl
Geometria pomocy Pio06: Witam, mam pewne problemy z działem, którego nie lubie, a mianowicie geometria. W związku z tym mam kilka problemow. 1. W prostopadłościanie kwadratowym o krawędzi podstawy a=11 cm, wysokości h=7 cm. Oblicz kąt nachylenia przekątnej prostopadłościanu do płaszczyzny jego podstawy. 2. W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym o boku długości a=6 cm i długości wysokości h=8 cm. Oblicz kąty: a) chylenia przekątnej do płaszczyzny podstawy b) między przekątną graniastosłupa, a ściana boczną Mam rozwiązanie ze α=31°, β=43°, alfa nawet mi wyszła jak liczyłem, ale beta nie wiem 3. Oblicz pole figury powstałej przez obrót trójkata prostokątnego dookoła przeciwprostokątnej. Przeciwprostokątna tego trójkata ma długość 10 cm, a jedna z przyprostokątnych 0,6 dm. 4. Z prostokątnej blachy o wymiarach 50dm x 40dm zwinieto powierzchnie walcową. Jaki jest kąt nachylenia przekątnej przekroju osiowego tego walca do powierzchni podstawy. Prosze o pomoc, geometria to nie moja dziedzina:(
7 kwi 17:28
Pio06: Pomoże ktoś?:(
7 kwi 17:52