wartosci funkcji sin tg
marek19: Oblicz wartosci funkcji sinus i tangens kąta α, jeżeli do jego ααramienia końcowego należy
punkt P =(5,−12).
7 kwi 17:05
irena_1:
x=5
y=−12
r
2=5
2+(−12)
2=25+144=169
r=13
7 kwi 17:09
Janek191:

r
2 = 5
2 = (−12)
2 = 5 + 144 = 169
r = 13
więc
| | y | | − 12 | |
tg α = |
| = |
| = − 2,4 |
| | x | | 5 | |
7 kwi 17:09
Marek216: Rysujesz sobie ośki x i y. Wierzchołek ustawiasz w punkcie (0,0) i zaznaczasz punkt P w
układzie, dalej dasz radę ?
7 kwi 17:11
Marek216: Rysujesz sobie ośki x i y. Wierzchołek ustawiasz w punkcie (0,0) − ramię początkowe to półoś
zawarta w OX i zaznaczasz punkt P w układzie, dalej dasz radę ?
7 kwi 17:11
Marek216: Coś mi nie chciało wkleić na początku, sry za powielenie odp.
7 kwi 17:12
marek19: I to wszystko bo ja w sumie to wg tego nie łapie
7 kwi 17:20
Janek191:
Wszystko

Jeszcze
| | x | | 1 | | x | |
cos α = |
| i ctg α = |
| = |
| |
| | r | | tg α | | y | |
7 kwi 17:22
Janek191:
P = ( x, y) = ( 5 , − 12)
Tam w I wierszu powinno być
x2 + y2 = r2
r2 = 52 + (−12)2 = 25 + 144 = 169
7 kwi 17:24
marek19: Ok dziękuję bardzo
7 kwi 17:27