Ciąg geometryczny.
Jucy: 1. Liczby 3x−2, √18x, 3x+5 są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Oblicz x.
2. Ile wierzchołków ma wielokąt którego każdy kąt wewnętrzny ma miartę 178?
7 kwi 16:38
Drdree: 1. 18x=(3x−2)*(3x+5)
18x=9x2−6x+15x−10
9x2−9x−10=0
pierw z delty =21 i liczysz miesjca zerowe
7 kwi 16:42
Marek216: Zastosuj wzór mówiący o tym, że środkowy wyraz do kwadratu jest równy iloczynowi wyrazów
sąsiednich.
2. wzór na sumę kątów n kąta : (n−2)*180
7 kwi 16:42
Marek216: Czyli 178*n = (n−2)*180
178n=180n − 360
2n=360
n=180 Odp. 180 wierzchołków
7 kwi 16:44
think: ad 1 dodam tylko, że jak obliczysz pierwiastki to rozwiązaniem będą te nieujemne...
7 kwi 16:47
Jucy: Wiem,wiem dzięki wielkie
7 kwi 16:55
Marek216: Wyznaczenie dziedziny to podstawa , skoro jest niewiadoma pod pierwiastkiem to trzeba zrobić
założenia. Nie pisałem o tym bo to jest oczywiste.
7 kwi 16:56
Jucy: Tam Drdree napisał :
18x=9x2−6x+15x−10
9x2−9x−10=0
a co się stało z tym 18x? Nie bierzemy tego pod uwagę czy może to po prostu błąd?
7 kwi 17:03
Marek216: Linijka 1. zgadza się z 2. : 18x=9x2−6x+15x−10⇒ 9x2−9x−10=0 Poprostu jest popszenoszone na
jedną stronę i wyrazy podobne są zredukowane. Nie wnikam czy to jest dobrze wyznaczone ale te
2linijki są zgodne.
7 kwi 17:05