qqq
stachu jones : Rzucamy cztery razy symetryczną kostką do gry.Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia
polegającego na tym,że iloczyn liczb otrzymanych oczek we wszystkich czterech rzutach będzie
równy 60.
|Ω| = 64 = 1296
− − − − , − − − − , − − − −
1 6 5 2 , 2 2 5 3 , 4 5 3 1
z takich liczb iloczyn równa się 60
teraz liczę sposoby rozstawienia
− − − − i − − − −
4 3 2 1 4 3 2 1
24*2 = 48 sposobów
dla II przypadku(z dwiema dwójkami) rozpisuję
2523,2532,2235,5232,5322,5223,3225,3522,3252 − 9 sposobów(a ma być 12)
gdzie coś pominąłem w tym wypisaniu?
7 kwi 16:27
wmboczek: 2352,2253,2325
7 kwi 16:36
Mila:
Jeżeli masz 4 różne elementy to możesz je ustawić na 4! sopsobów
Zatem
1) 1652 na 4! =24 sposobów
4531 na 4! =24 sposobów
2)
W układzie :
2253 dwa elementy są takie same to liczymy tak: ( to są teraz permutacje z powtórzeniami)
| 4! | | 2*3*4 | |
| = |
| =12 sposobów |
| 2! | | 2 | |
7 kwi 16:56