zad
klara: Pierwsza pompa pracujac samodzielnie napelnia zbiornik w ciagu 12 godzin a druga pompa napelnia
go samodzielnie w ciagu 10 godzin. O godzinie 9:00 uruchomiono pierwsza pompe ktora zaczela
napelniac pusty zbiornik. Po pewnym czasie uruchomiono druga pompe. Pompy pracujac razem
zakonczyly napelniac zbiornik o godzinie 15:48.oblicz o ktorej godzinir rozpoczela prace druga
pompa.
7 kwi 16:20
irena_1:
x− czas (w godz), o który krócej pracowała druga pompa
Pierwsza pracowała przez 6godz 48min=6,8h
17+20,4−3x=30x
33x=37,4
Druga zaczęła pracę o 10.08
7 kwi 17:25
Janek191:
@ Irena 1
Skąd się wzięło x po prawej stronie równania ?
7 kwi 17:56