| 16 | ||
Suma wyrazów nieskonczonego, malejącego ciągu geometrycznego wynosi | . | |
| 3 |
| 1 | ||
Jednym z jego wyrazów jest | . Ktory to wyraz, jezeli wiadomo, ze stosunek wyrazow go | |
| 6 |
| 1 | ||
ak= | ||
| 6 |
| 16 | ||
S= | ||
| 3 |
| a1 | 16 | ||
= | |||
| 1−q | 3 |
| 16 | ||
a1= | (1−q) | |
| 3 |
| 1 | 16 | |||
Sk− | =30* | −30Sk | ||
| 6 | 3 |
| 961 | ||
31Sk= | ||
| 6 |
| 31 | ||
Sk= | ||
| 6 |
| 1−qk | 31 | |||
a1* | = | |||
| 1−q | 6 |
| 16 | 31 | ||
(1−qk)= | |||
| 3 | 6 |
| 31 | ||
1−qk= | ||
| 32 |
| 1 | ||
qk= | ||
| 32 |
| 1 | ||
qk−1= | ||
| 32q |
| 1 | ||
a1qk−1= | ||
| 6 |
| 16 | 1 | ||
(1−q)*qk−1= | |||
| 3 | 6 |
| 16 | 1 | 1 | |||
(1−q)* | = | ||||
| 3 | 32q | 6 |
| 1−q | 1 | ||
= | |||
| 6q | 6 |
| 1 | ||
q= | ||
| 2 |
| 1 | 1 | |||
( | )k−1= | |||
| 2 | 32*12 |
| 1 | 1 | |||
( | )k−1= | |||
| 2 | 16 |
| 1 | ||
a5= | ||
| 6 |