naszkicuj wykres
olek17: Naszkicuj wykres funkcji f(x) =−23x3+2x2
7 kwi 15:58
J:
najpierw znajdź miejsca zerowe
7 kwi 15:59
olek17: ja nie wiem jak to sie robi nawet bo teraz mialem dlugo przerwe i nie potrafie
7 kwi 16:06
Marek216:

f(x) = x
2(−2/3x+2)
x=0 lub x = 3
7 kwi 16:11
olek17: a to tak szybko zy jeszcze jakies tam wyliczenia maja byc ?
7 kwi 16:20
7 kwi 16:54
think: olek tak szybko
1) wyciągasz maksymalną część wspólną przed nawias, czyli 2x
2
mamy postać iloczynową, więc miejsca zerowe są tam gdzie,
| | x | |
2x2 = 0 lub − |
| + 1 = 0 |
| | 3 | |
x
2 = 0 oznacza, że w 0 funkcja ma pierwiastek DWUKROTNY, parzysta krotność pierwiastka
natomiast oznacza, że w tym miejscu funkcja się jakby odbija od osi a nie ją przecina. Przy
pierwiastku nieparzystym przechodzi przez oś, co widać w punkcie 3. Teraz musisz zbadać jakie
wartości funkcja przyjmuje na lewo od 0 aby wiedzieć czy zbliża się do 0 spod czy znad osi.
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Np. f(−1) = − |
| (−1)3 + 2*(−1)2 = − |
| *(−1) + 2*1 = 2 |
| czyli idzie znad osi. |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
7 kwi 17:13
olek17: super jestescie wielcy dzieki :
7 kwi 17:26