najmniejsza wartość pola, parametr
girlol: Jaką wartość powinno mieć m aby pole obszaru ograniczonego przez wykresy funkcji y=|x−1|−2 i
y=2mx było najmniejsze?
7 kwi 15:57
girlol: Wiem, że trzeba porównać te funkcje i później wyjdą z tego dwa punkty przecięcia które w
swoich współrzędnych będą miały m. Trzecim wierzchołkiem jest punkt (1,−2). A później ze wzoru
na pole trójkąta mając dane wierzchołki. Ale dalej mi nie wychodzi. Nie wiem czy trzeba z
pochodnej? Proszę o pomoc.
7 kwi 16:33
girlol: Up
7 kwi 16:45
Marek216: W tym zadaniu niekoniecznie proste wyznaczą figurę może tak być ale nie musi.
7 kwi 16:51
Marek216: Napisz ile już wyliczyłeś, w którym jesteś miejscu.
7 kwi 16:54
===:
7 kwi 17:01
Marek216: Chodziło mi o to że gdy 2m jest większe lub równe od 1 lub mniejsze lub równe od −1 to nie
powstanie figura, wiem jak wykres wygląda.
7 kwi 17:03
girlol: 2mx=|x−1|−2
dla x większego lub równego 1
2mx=x−3
x=−3/(2m−1)
y=−6m/(2m−1)
dla x mniejszego od 1
2mx=−x−3
x=−1/(2m+1)
y=−2m/(2m+1)
Pole trójkąta:
P(m)= 0,5*|[−1/(2m+1) + 3/(2m−1)]*[−2+ 6m/(2m−1)]−[−2m/(2m+1) + 6m/(2m−1)]*[1+ 3m/(2m−1)]|
No i tyle. Później wychodzą z tego cuda...
7 kwi 17:17
girlol: up
7 kwi 17:47
girlol: Pomoże ktoś?
7 kwi 18:04
girlol: up
7 kwi 18:49
===:

Jeśli zauważysz przyprostokątne i policzysz porządnie ich długość jako długość odcinków
wyznaczonych przez policzone już przez Ciebie punkty przecięcia i punkt W=(1,−2) ... to wyniki
nie są takie cudaczne −
7 kwi 19:28
===:
powinieneś otrzymać
| | 2(2m+2)2 | | 2(2m+2)2 | |
√ |
| i √ |
| |
| | (2m+1)2 | | (2m−1)2 | |
licz pole i szukaj minimum
7 kwi 19:37
girlol: | | (2m+2)4 | |
Już tak robiłem, ale nie umiem policzyć pochodnej z |
| |
| | (2m+1)2(2m−1)2 | |
7 kwi 20:46
===:
chyba nie zauważyłeś pierwiastków
7 kwi 20:57
girlol: No tak. Wszystko powinno być pod pierwiastkiem, ale to będzie jeszcze trudniejsze. Miałem
pochodne i tak dalej, ale nigdy nie były takie złożone.
7 kwi 21:02
===:
| | 1 | | 2|2m+2| | | |2m+2| | | (2m+2)2 | |
S= |
| * |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | |2m+1| | | |2m−1| | | |4m2−1| | |
7 kwi 21:07