stereometria
paulina: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość √6. Kąt dwuścienny między
sąsiednimi ścianami bocznymi jest równy 120o. Oblicz odległość spodka wysokości tego
ostrosłupa od krawędzi bocznej i wysokość ostrosłupa. Proszę o pomoc!
7 kwi 15:55
paulina:
7 kwi 15:58
paulina: Bardzo proszę o pomoc i wytłumaczenie.
7 kwi 15:58
Marek216: Kąt dwuścienny w tym przypadku to kąt pomiędzy wysokościami ścian bocznych których początek
jest w wierzchołku podstawy rozumiesz ?
7 kwi 15:58
Marek216: Wpisz sobie kąt 120 stopni, podziel go na pół . Otrzymałaś trojkąt 90/60/30 st. wyznaczysz tak
odległość od spodka do krawędzi bocznej. Poźniej wyznacz sobie część kr. bocznej z tw
pitagorasa i oblicz z tego kąt między tym kawałkiem a połową przekątnej tak policzony kąt
pomoże ci obliczyć wysokość ostrosłupa.
7 kwi 16:14
paulina: czyli odległość spodka wysokości od krawędzi bocznej to wysokość trójkąta równoramiennego o
kącie między ramionami równym 120
o
7 kwi 17:15
paulina: | | | |
czyli to by było tg600= |
| |
| | h | |
h=1
dobrze?
7 kwi 17:19
paulina:
7 kwi 17:37
paulina: mogę prosić jeszcze raz o wytłumaczenie tak krok po kroku? bo nadal nie za bardzo rozumiem...
7 kwi 17:38
paulina: czy IOEI ⊥ ICSI
7 kwi 17:48
paulina:
7 kwi 17:58
Marek216: Nie bardzo chce mi się to liczyć tutaj. Dużo przepisywania. Albo czekaj daj mi chwilkę.
7 kwi 18:04
paulina: byłabym bardzo wdzięczna

!
7 kwi 18:06
Marek216: Jesteś teraz ?
7 kwi 18:10
paulina: tak
7 kwi 18:11
Marek216: Bd robić to na bieżąco jak bd to napisz i czekaj.
7 kwi 18:11
Marek216: Najpierw można policzyć przekątną podstawy jest ona równa √6*√2 = 2√3 Tak ?
7 kwi 18:13
Marek216: Podziel ją na pół żeby mieć odległość od punktu b(b to oznaczeniez twojego 2. rysunku.) do
spodka wysokości to bd√3 tak ?
7 kwi 18:14
paulina: tak, mam tylko takie pytanie, czy IOEI ⊥ ICSI tak jest zawsze?
7 kwi 18:15
Marek216: Wyobraź sobie że trójkąt BDE to przecięcie graniastosłupa płaszczyzną. BE I DEsą prostopadle do
krawędzi bocznej i wysokość trójkata BDE też jest prostopadla do tej krawędzi.
7 kwi 18:18
Marek216: Bo przecież BE i DE leżą w pąłszczyźnie przecięcie tak i są prostopadłe do krawedzi bocznej. A
prosta jest prostopadła do krawędzi keidy wszystkie proste należące do płaszczyzny są
prostopadłe do prostej. Wysokość jest w tej samej płaszczyźnie co BE i DE
7 kwi 18:20
Marek216: załapałaś ?
7 kwi 18:20
paulina: DZIĘKUJĘ

! o to mi chodziło

nie wiedziałam dlaczego jest prostopadła, dalej już umiem,
dziękuję raz jeszcze
7 kwi 18:21
Marek216: Jak w jednym punkcie zbiegają się 3 proste z czego 2 (nie pokrywające się ) są prostopadłe do
3. to można sobie już wyobrazic płaszczyznę prostopadłą do prostej a wysztko co do niej należy
( każda prosta w niej zawarta) jest prostopadła do tej 3. prostej.
7 kwi 18:23