liczby parzyste i nie
Drdree: oblicz ile jest liczb trzycyfrowych w ktorych jest wiecej cyfr nieparzystych niz parzystych
7 kwi 15:55
Drdree: ^
7 kwi 16:23
PW: Wskazówka. Policz najpierw ile jest takich, które mają w zapisie dziesiętnym same cyfry
parzyste lub same nieparzyste.
7 kwi 16:42
Drdree: Same parzyste to : 4*5*5=100
same nieparzyste to: 5*5*5−125
i co dalej?
7 kwi 16:48
Drdree: Ma ktos jakis pomysl?
8 kwi 17:10
Drdree:
8 kwi 17:25
Mila:
3 cyfry nieparzyste− 5*5*5=125
2 nieparzyste, jedna parzysta
NNP− 5*5*5=125
NPN − 5*5*5=125
PNN− 4*5*5=100
3*125+100=475
8 kwi 17:26
Frost: mamy dwa przypadki:
A) wszystkie nieparzyste
B) 2 nieparzyste 1 parzysta
A:
(1,3,5,7,9)
Ilość liczb 5*5*5=125
B:
2 nieparzyste i 1 parzysta
tutaj mamy kolejne przypadki ponieważ jeśli parzysta stoi na pierwszym miejscu odpada nam 0 dla
dla takiego przypadku jest 4*5*5=100
Na pierwszym miejscu stoi nieparzysta na drugim parzysta na trzecim nieparzysta 5*5*5=125
ostatni wariant : nieparzysta, nieparzysta, parzysta →5*5*5=125
sumując mamy 3*125+100=475
8 kwi 17:28
Jacek: A na pewno z treści zadania wynika, że liczba parzystych w trzycyfrowej liczbie może wynosić
zero? Np. Czy jak by było w zadaniu, w danej szkole jest więcej chłopaków niż dziewczyn, to z
tego wynika, że można założyć, że dziewczyn jest zero?
8 kwi 18:08