matematyka
olek17: ..Z narożników arkusza tektury o wymiarach 30cm x 30 cm wycinamy kwadraty o boku długosci X .Po
sklejeniu po sklejeniu pozostałej częsci arkusza wzdłóż odcinków długosci X otrzymujemy
otwarte pudełko.Wyznacz X dla którego objętosć tego pudełka jest największa
7 kwi 15:54
irena_1:
Podstawą pudełka będzie kwadrat o boku (30−2x)cm, a wysokość będzie równa x
dla 0<x<15
V(x)=x(30−2x)2=900x−120x2+4x3
V'(x)=12x2−240x+900
12x2−240x+900=0
x2−20x+75=−0
x1=5 lub x2=15
V'(x)>0 dla x∊(−∞; 5) ∪ (15; ∞)
V'(x)<0 dla x∊(5; 15)
Największa objętość pudełka będzie dla x=5
7 kwi 16:11
maja:
26 paź 12:43