Funkcja kwadratowa 2 liceum
Zabay: Czy w równaniu |x2−4x|=5
x2−4x=−5 v x2−4x=5
x2−4x<0 / x2−4x>0
trzeba rozpisywać dziedziny dla 2 opcji czy ostatnia linijka jest zbędna?
7 kwi 15:45
J:
nie trzeba ... ostatnia linijka zbędna
7 kwi 15:50
irena_1:
x
2−4x=5 lub x
2−4x=−5
x
2−4x−5=0 lub x
2−4x+5=0
Δ
1=16+20=36 lub Δ
2=16−20<0
| | 4−6 | | 4+6 | |
x1= |
| =−1 lub x2= |
| =5 |
| | 2 | | 2 | |
7 kwi 15:52
Marek216: Robił byś tak gdyby było więcej wartości bezwzględnych lub niewiadoma byłaby dodatkowo poza
wartością bezwzględną.
7 kwi 15:52
Zabay: Rozwiązać już umiem (: Bardzo dziękuję, tego mi chyba w szkole nie powiedzieli
7 kwi 16:01