www
stachu jones : W pojemniku są 4 białe i 3 czarne kule.Wyciągamy trzy losowo kule.Oblicz prawdopodobieństwo
trafienia dwóch białych kul na początku i czarnej na końcu.
robię tak :
|A| = 6*3 = 18
to jest oczywiście źle,ale to już wiem po fakcie
domyślam się,że chodzi o kolejność więc to wygląda tak
ale mam problem z rozróżnieniem co zastosować,są jakieś słowa klucze czy coś w tym stylu
7 kwi 15:35
Marek216: Drzewkiem tu możesz zrobić.
7 kwi 15:39
irena_1:
A={bbc}
| | 4 | | 3 | | 3 | | 6 | |
P(A)= |
| * |
| * |
| = |
| |
| | 7 | | 6 | | 5 | | 35 | |
7 kwi 15:39
J:
IΩI = 7*6*5
IAI = 4*3*3
7 kwi 15:41
Marek216:

I dalej zależy czy jest ze zwracaniem czy bez zwracania.
7 kwi 15:42
J:
a jeśli kombinacje, to:
7 kwi 15:45
Marek216: Droga jest B −B − C jeżeli bez zwracania to P(A)=4/7*3/6*3/5 (ubywa po 1 piłce białej w
pierwszych dwóch losowaniach przy zmniejszaniu się liczby wszystkich piłek.
7 kwi 15:46
stachu jones : dzięki za odpowiedzi
7 kwi 15:50