Rozkład wielomianów na czynniki
Arek181: Mam problem z rozłożeniem wielomianu na czynniki. Oto przykład:
W(x) = x4 − 3x2 + 9
Próbuję to zrobić metodą grupowania wyrazów:
W(x) = x4 − 3x2 + 9 = x4 + 6x2 − 9x2 + 9 = (x2 + 3)2 − 9x2 = (x2 −
3x +3)(x2 + 3x + 3)
Dobrze to zrobiłem?
7 kwi 15:34
Frost: Możesz metodą podstawiania t=x2 i t≥0
7 kwi 15:35
ICSP:
7 kwi 15:35
Arek181: Dzięki to jeszcze zapytam się o jeden przykład a mianowicie:
W(x) = x8 + x4 + 1 = x8 + 2x4 − x4 + 1 =
(x4 + 1)2 − x4 = (x4 − x2 + 1)(x4 + x2 + 1) =
(x2 − 1)2[(x2 + 1)2 − x2] =
(x2 − 1)2(x2 + x + 1)(x2 − x + 1)
7 kwi 15:49
ICSP: źle
7 kwi 15:49
Arek181: Ok, a mógłbyś napisać jak to poprawnie zrobić?
7 kwi 15:52
ICSP: jak mi powiesz skąd się wziął nawias (x2 − 1)2
7 kwi 15:52
Arek181: Chciałem zwinąć ten nawias (x4 − x2 + 1) do wzoru skróconego mnożenia w postaci: (a − b)2
ale widzę teraz że nie można tak zrobić.
7 kwi 15:54
ICSP: Skoro widzisz błąd, to go popraw
7 kwi 15:55
Arek181: W(x) =(x4 − x2 + 1)(x2 + x + 1)(x2 − x + 1)
Tak to ostatecznie powinno wyglądać bo już nie widzę innych możliwości.
7 kwi 15:57
ICSP: −x2 = 2x2 − 3x2
7 kwi 15:59
Arek181: W(x) = [(x2 − 1)2 − 3x2](x2 + x + 1)(x2 − x +1) =
(x2 − x√3 +1)(x2 + x√3 +1)(x2 + x + 1)(x2 − x +1)
7 kwi 16:04
ICSP:
7 kwi 16:04
Arek181: Dzięki za pomoc.
7 kwi 16:05