Funkcja
Wiolson: Wykres funkcji f(x)=−12(x−3)2+2 ma dwa punkty wspólne z prostą o równaniu y=m, jeżeli:
a)m<2
b)m=2
c)m=3
d)m>3
Wytłumaczycie mi jak się robi takie zadania?
7 kwi 15:32
J:
naszkicuj wykres f(x) i zobacz,kiedy prosta równoległa do osi OX przecina go w dwóch punktach
7 kwi 15:38
irena_1:
Wykres to parabola z ramionami skierowanymi w dół. Wierzchołek tej paraboli to punkt (3; 2).
Najwyżej położony punkt tej paraboli jest na wysokości 2.
Czyli− parabola ma 2 wspólne punkty z prostą y=m (równoległą do osi OY), jeśli ta prosta leży
niżej niż 2 jednostki nad osią OY
m<2
A.
7 kwi 15:38
J:
prosta y = m jest równoległa do osi OX
7 kwi 15:39
Wiolson: Dziękuję.
7 kwi 17:55