Prosze o podpowiedź
Jakub: W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość jest dwa razy dłuższa od krawędzi podstawy.
Oblicz pole powierzchni całkowitej, wiedząc, że objętość graniastosłupa wynosi 128
a− bok podstawy
H=2a
wzór na objętość
v=a2*H
128=a2*2a
Pc=2a2+4aH
jak obliczyć a ?
a2*2a = 128/a2
2a = 128 a2 /2
a = 1282a2 = 64a2
Mogę to zrobić w taki sposób? czy robię jakieś błędy przy mnożeniu ?
Czy jest może jakiś inny sposób żeby się za to zabrac ?
7 kwi 15:06
mateusz: a=4
7 kwi 15:16
dero2005:
128 = a2*2a
128 = 2a3
a3 = 64
a = 3√64 = 4
7 kwi 15:22