Geometria analityczna
Piotrek: Dany jest okrąg o równaniu (x+1)2+(y−3)2=25 oraz prosta o równaniu 4y=3x−10. Wyznacz równania
prostych stycznych do okręgu i prostopadłych do danej prostej.
7 kwi 14:32
Piotrek: Może ktoś pomóc
7 kwi 18:09
Janek191:
4 y = 3 x − 10
więc prosta prostopadła będzie postaci :
i teraz rozwiąż układ równań :
x
2 + 2 x + 1 + y
2 − 6 y + 9 = 25
−−−−−−−−−−−−−−−
Δ musi być = 0
7 kwi 18:23
7 kwi 18:24
Piotrek: I wyszło mi 25x2+x(90−27k)+9k2−54k−135=0
A Δ=−9(19k2−60k−2400)
Δ z √Δ=√182000 i to ma jakiś koszmarny pierwiastek
I co teraz? Chyba że zrobiłem jakiś błąd?
7 kwi 18:47
Janek191:

25 x
2 + ( 90 − 24 k) x + 9 k
2 −54 k −135 = 0
Δ = 8 100 − 4 320 k + 576 k
2 − 900 k
2 + 5 400 k + 13 500 =
= − 324 k
2 + 1 080 k + 21 600 = 0 / : ( − 4)
81 k
2 − 270 k − 5 400 = 0
9 k
2 − 30 k − 600 = 0
3 k
2 − 10 k − 200 = 0
Δ
1 = 100 − 4*3*(−200) = 100 + 2 400 = 2 500
√Δ1 = 50
| | 10 − 50 | | 20 | |
k = |
| = − |
| lub k = 10 |
| | 6 | | 3 | |
zatem
| | 4 | | 20 | | 4 | |
y = − |
| x − |
| lub y = − |
| x + 10 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
7 kwi 19:11