matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica ciągu
kamilka:
Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym a
n
jeżeli: (2*3
n
−1)
2
/(3
n
+2
n
)
2
Proszę o pomoc, ciągle wychodzi mi 1, a powinno wyjść 4.
7 kwi 14:28
irena_1:
(2*3
n
−1)
2
(2−
1
3
n
)
2
=
→
3
n
+2
n
)
2
(1+(
2
3
)
n
)
2
(2−0)
2
4
→
=
=4
(1+0)
2
1
7 kwi 15:47