| 4 | ||
Rozwiąże ktoś nierówność i sprawdzi czy mam dobrą odpowiedź? x∊ ( | , ∞) ? | |
| 3 |
| 4 | 4 | |||
W odpowiedziach z tyłu jest x∊<−4; | ) u ( | ,∞) ; robiłam zadanie 3 razy i wyszło | ||
| 3 | 3 |
| 4 | 16 | 2−3n+n2−n3 | |||||||||||||||||
x + | + | + ... ≥ lim n−>∞ | |||||||||||||||||
| 3 | 9x |
|
| 4 | ||
q = | gdzie I q I < 1 | |
| 3x |
| x | 3 x2 | ||||||||||||
L = | = | ||||||||||||
| 3 x − 4 |
| 3 x2 | |
≥ − 3 | |
| 3 x − 4 |
| 4 | ||
Wyszło: x ∊ < − 4, 1 > ∪ < | , + ∞ ) | |
| 3 |
| 4 | 4 | 4 | ||||
I | I < 1 ⇔ x < − | lub x > | ||||
| 3 x | 3 | 3 |
| 4 | 4 | |||
x ∊ < − 4 , − | ) ∪ ( | , + ∞ ) | ||
| 3 | 3 |