Zadanie maturalne, pomóżcie rozwiazac
Moder: | | 5n+2 | |
Wykaż, że ciąg (an) o wyrazie ogólnym an = |
| jest ciągiem geometrycznym. |
| | 32n −1 | |
7 kwi 13:55
J:
| | an+1 | |
trzeba pokazać,że |
| ma stałą wartość |
| | an | |
7 kwi 13:58
Moder: Wiem, ale nie potrafie zakończyć obliczeń
7 kwi 14:03
J:
| 5n+3 | | 32n−1 | |
| * |
| i spróbuj teraz |
| 32n+1 | | 5n+2 | |
7 kwi 14:07
J:
zauważ,że wyrażenia: 5n oraz 32n się skrócą
7 kwi 14:10
Moder: można je skrócić jeżeli są tam odejmowanie i dodawanie ?
7 kwi 14:17
J:
5n+3 = 5n*53 , 32n+1 = 32n*3 ... itd
7 kwi 14:18
kix: nie podstawy są dodawane/odejmowane lecz wykładniki !
7 kwi 14:20
Moder: Wynik jaki mi wyszedł to: 5
7 kwi 14:40