g
msp: wykaż że dla każdej naturalnej n liczba n5−n jest podzielna przez 30
udało mi się doprowadzić do postaci
(n−1)n(n+1)(n2+1)
i teraz (n−1)n(n+1) jest podzielne przez 6 i nie wiem jak wykazać że jest także podzielne przez
5
7 kwi 13:55
ICSP: wcale nie musi być podzielne przez 5

Podzielność przez 5 całego wyrażenia n
5 − n wynika z małego twierdzenia Fermata.
7 kwi 13:57
msp: no tak tylko ja potrzebuje to pokazać

raczej nie za pomocą twierdzenia
7 kwi 13:59
ICSP: a co Ci się w tym twierdzeniu nie podoba ?

(n−1)n(n+1)(n
2 + 1) = (n−1)n(n+1)(n
2 − 4 + 5) =
= (n−2)(n−1)n(n+1)(n+2) + 5(n−1)n(n+1)
7 kwi 14:08
Marek216: msp a jaki to poziom szkoła średnia ? Widziałem kiedyś podobne zadanie trzeba było kombinować z
tym n2 +1
7 kwi 14:09
Kacper:
Można na podstawie tego już wnioskować (n−1)n(n+1)(n2+1) − badamy reszty z dzielenia przez 5
7 kwi 14:16
Marek216: Raczej chodzi o końcowy wynik ICSP. Nie trzeba znać specjalnych twierdzeń żeby doprowadzić do
tej postaci.
7 kwi 14:18
msp: no nie podoba mi się w nim jedna rzecz... nie znam go wiec na maturze go nie zastosuje
7 kwi 14:18
msp: mam jeszcze jedno pytanie a mianowicie jesli zakładam że liczba n jest nieparzysta to
muszę zapisać ją w takiej postaci aby po podłożeniu liczby całkowitej móc otrzymać każdą liczbę
nieparzystą prawda?
7 kwi 14:20
msp: jeśli tak się nie da to robię 2 opcje tak?
7 kwi 14:20
Marek216: W jakieść książce z operonu było to zadanie na poziomie rozszerzonym, czasami jest jakieś
zadanie które trzeba robić na wyczucie. Jak masz iloczyn 3 kolejnych liczb to wiadomo, że
trzeba coś pokombinować z tym ostatnim nawiasem.
7 kwi 14:21
Kacper:
np k=2n+1, dla n∊{0,1,2,3,...} k daje nam każdą liczbę naturalną nieparzystą.
7 kwi 14:21
msp: akurat to zadanie znalazłem w jakiejś starej Kiełbasie z 2010
7 kwi 14:22
Marek216: Wzór na liczbę parzystą to k=2n a nieparzysta k=2n +1 kolejne liczby jak chcesz to dodajesz po
2
7 kwi 14:23
msp: ale robię tak k=4n+1 to muszę też sprawdzić dla 4n+3
7 kwi 14:23
Marek216: A dlaczego dałeś tam 4 ? Ten wzór nie wyrazi ciągu kolejnych liczb nieparzystych ?
7 kwi 14:25
msp: dlatego, żeby łatwiej było sprawdzić podzielność przez 8
7 kwi 14:26
Marek216: Daj polecenie do tego przykładu.
7 kwi 14:27
Marek216: Liczby nieparzyste nie dzielą się przez 2 to tym bardziej przez 8 nie rozumiem o co ci chodzi
daj polecenie.
7 kwi 14:28
msp: no np. k jest nieparzyste wykaż podzielność k2−1 przez 8 dla k>3
7 kwi 14:31
Marek216: liczba nieparzysta nigdy nie będzie podzielna przez 8 . Wzór k=2n +1 to ciąg liczb
niepodzielnych przez 2> A jak coś jest niepodzielne przez 2 to przez osiem tez nie może być
podzielne. Sam wymysliłeś ten przykład ?
7 kwi 14:33
msp: ale nie mam obliczyć podzielności k przez 8 tylko wyrażenia k2−1 dla k>3
7 kwi 14:35
Benny: Przecież
ICSP rozwiązał już ten przykład nie wiem co Ci się dalej nie podoba

(n−2)(n−1)n(n+1)(n+2) + 5(n−1)n(n+1)
pierwszy człon dzieli się przez 30, ponieważ jest to 5 kolejnych liczb naturalnych, więc jedna
z nich na pewno dzieli się przez 2,3,5
drugi człon trzy kolejne liczby naturalne dzielą się przez 6, pomnożone przez 5 dzieli się
przez 30
7 kwi 14:36
ICSP: skoro k jest nieparzyste to (k−1) i (k+1) są dwiema kolejnymi liczbami całkowitymi parzystymi.
Wśród dwóch kolejnych liczb naturalnych parzystych zawsze znajdzie się liczba podzielna przez 2
i liczba podzielna przez 4, zatem ich iloczyn jest podzielny przez 8. □
7 kwi 14:37
msp: no tak ale czy mogę to zrobić tak że k=4n+1 lub 4k+3 i teraz to pokazywać?
7 kwi 14:39
ICSP: możesz
7 kwi 14:40
msp: czyli chodzi po prostu o to żeby zawrzeć wszystkie możliwe opcje podane w zadaniu i dla każdej
sprawdzić?
7 kwi 14:42
Marek216: Dla tego polecenia które teraz napisał trzeba tak jak ICSP mówi i trzeba jeszcze przypomnieć o
tym warunku k>3 b nie dla każdego k jesczba ta bd podzielna przez 8. A moje wypowiedzi pisałem
na podstawie tego co wynikało ze wcześniejszekgo wpisu − że trzeba było udowodnić podzielność
liczby nieparzystej przez 8. Dlatego warto napisać konkretny problem(polecenie) a nie takie
urywki.
7 kwi 14:43